יום רביעי, 30 בינואר 2013

על ההשלכות האזרחיות של פטור מהצבא



מדינת ישראל הינה אחת המדינות שחוק הגיוס חובה לצה"ל הינו בין החוקים היסודיים והבסיסיים ביותר. בטח כאשר צבא המדינה הינו מרכז ההגנה של המדינה. יחד עם זאת, היות ומדינת ישראל הינה מדינה דמוקרטית, מערכת הצבא מספקת פטורים מהצבא לאזרחים אשר לא משרתים בצבא מסיבה כזו או אחרת. יחד עם זאת, פטור מהצבא אשר לא נובע כתוצאה מסיבה בריאותית או אישית, הינו פטור אשר 'גורר' אחריו השלכות אזרחיות לא פשוטות.

על הקטגוריה של פטור מהצבא וסוגי הפטורים שבקטגוריה
ובכן, הקטגוריה של פטור מהצבא כוללת בתוכה את כל סוגי הפטורים הבאים: פטור מטעמי דת, פטור מסיבות בריאותיות, פטור מסיבות אישיות ועוד. יחד עם זאת, בעוד פטור מטעמי דת ומסיבות בריאותיות הינו פטור מקובל ביותר (אבל ניתן רק לאחר תהליך בירוקרטי ארוך וממושך ביותר), פטור מהצבא אשר ניתן מסיבות אישיות כמו אי התאמה או פטור מטעמי מצפון הינם לא בדיוק פטור מהצבא. 


על ההשלכות האזרחיות של פטור מסיבות אישיות וטעמי מצפון
צה"ל לא מעוניין לגייס אזרחים אשר עלולים לפגוע במערכת או בעצמם באופן ישיר או עקיף, וכתוצאה מסיבה אישית ומצפונית כזו או אחרת. לכן, המערכת הצבאית מעניקה לכל אותם פרטים פטור מהצבא מסיבות אישית וטעמי מצפון. יחד עם זאת, לפטור זה יש 'מחיר' בדמותן של ההשלכות האזרחיות הבאות: אי קבלה לעבודה במשרדים וחברות ממשלתיות / בדיקת זכאות לרישיון נהיגה / אי קבלת זכויות 'אזרחיות' כמו הטבות מס ומשכנתא / תעודת שחרור מהצבא על בסיס של שירות חלקי ועוד.

לרוב, עדיף לשרת באופן סדיר ומלא – ולא לבקש פטור מהצבא
שירות בצה"ל הוא לא רק חובה, אלא גם חוויה אישית ועצומה לכל החיים. בנוסף, פטור מהצבא הוא כלל לא פטור אשר ניתן באופן קל ומהיר, אלא בדיוק להיפך. למעשה, לרוב, על אזרח וחייל בסדיר אשר מעוניינים להשתחרר מהצבא לפני תום השירות שלהם, לעבור תהליך מייגע, ארוך, ממושך וכלל לא משתלם. לכן, לרוב, עדיף לשרת באופן סדיר ומלא – ולא לבקש פטור מהצבא.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה